Az ExcelGuru Bankkonvertáló V39 jelentős újításokat hozott a V37 verzióhoz képes. Bár a két programváltozat megjelenése hasonló, a működéi elv más. Összességében elmondható, hogy a V39-es verzió sokkal kényelmesebb használatot tesz lehetővé elsősorban a KONTÍR MÁGUS funkciónak és a továbbfejlesztett számlakezelő panelnek köszönhetően.

A program funkcióinak leírása megtalálható az adott fájl-ban az OLVASSEL lapon. Ott is választ találsz sok kérdésedre. Itt most végigmegyünk a használatán lépésről-lépésre.

ELŐKÉSZÜLETEK

Ha átküldtem egy konvertáló fájl-t csinálj róla egy biztonsági másolatot mielőtt használni kezded. Ez azért hasznos,mert ha véletlenül összekeveredik valami az algoritmusban lesz egy fájl,amivel tovább tudsz dolgozni.

Minden partnerhez külön fájlt készíts, és érdemes külön könyvtárba is tenni.
Szükséged lesz egy Excel programra, 2013,2016, 2019 vagy Office 365 alatt fut rendesen. Open Office-szenl nem működik az algoritmus.

BANKKONVERTÁLÁS ELŐKÉSZÜLETEK

Három dolgot kell megtenni mielőtt nekikezdesz a konkrét munkának.

  1. Kérd el az ügyfeledtől a bankszámlatörténetet XLS, XLSX CSV vagy STM formátumban (ez utóbbit az Electra rendszer bankok használják). Fontos, hogy ne a PDF alapú bankszámlakivonatot küldje át, mert abból az algoritmus nem tudja kiolvasni az adatokat.
  2. Mentsd le a partnertörzset az RLB-ből. Ez a partnertörzs párosításhoz fog kelleni.
  3. Mentsd le a pénzügyi nyilvántartásból a rendezetlen vevő-szállító tételeket. Ez ahhoz szükséges, hogy a KONTÍR MÁGUS funkció tudjon bizonylatszámokat és főkönyvi számokat keresgélni az adatok között. Fontos, hogy előjelesen mentsed le, különben a szállító kiegyenlítések nem fognak működni. Értelemszerűen a adott időszak számláit le kell könyvelni előbb.

Javaslom, hogy mindhárom fájlt mentsd el egy könyvtárba amit az adott cégen belül hoztál létre.

ELSŐ LÉPÉSEK

Mindig a sárga színnel jelölt mezőkbe kell beírni adatokat vagy beállításokat A fehér és szürke mezőket általában nem is lehet változtatni. Nem szabad egész sorokat vagy oszlopkat törölni, mezőket kivágni egyik munkalapon sem. Ez alol az egyetlen kivétel az EXPORT munkalap lesz. Erről később teszünk említést.

Az algoritmus be kell paraméterezni, a futás során felugró ablakokban kell gombokat megnyomni, hogy elérjük a kívánt végeredményt. A folyamat végeredménye egy CSV fájl lesz, amit a KETTŐS KONVERTÁLÓ nevű RLB segédprogrammal vagy a CashBook gombbal lehet beolvasni RLB-be. Ez utóbbi csak az új RLB-ben van benne.

  1. Válaszd ki a BEÁLLÍTÁSOK lapot, és a MENTÉSI KÖNYVTÁR gomb megnyomásával válassz ki egy könyvtárat. Ebbe fog kerülni a végén a CSV fájl. Célszerű megadni a mentési fájl nevét is. Dátum is idő adatokat automatikusan beilleszti a fájlnév végére.
    A VevőSzál KÖNYVTÁR gomb megnyomásával válaszd ki azt a könyvtárat, ahová a előkészületekben leírt fájl-okat mentetted.
    Válaszd ki, hogy EGYSOROS vagy TÖBBSOROS formátumban szeretnéd menteni a munkádat. A CashBook gombos beolvasás csak TÖBBSOROS formátummal működik, a KETTŐS KONVERTÁLÓ mind az EGYSOROS, mind a TÖBBSOROS formátumot kezeli.
    V39 konyvtarbeallitas egysoros
  2. Válaszd ki a banknevének megfelelő lapot (pl OTP) és az ott található TRANZAKCIÓLISTA BEOLVASÁS gombmegnyomásával olvasd be a bankszámlatörténetet.
    A régi adatokat automatikusan törölni fogja a munkalapról. Fontos, hogy csak a adott bank adatait olvassa be, ha másikat olvasol be vele az összezavarja az algoritmust.
    V39 tranakciolista beolvasas

  3. Ahhoz, hogy a partnertörzsed ne legyen teleszemetelve mindenféle kicsit eltérően írt hasonló partnernévvel, össze kell párosítani a banki és az RLB-s partnerneveket. A partnernév párosítás funkció lesz segítségünkre ebben. Válaszd ki a PARTNERFELÜLÍRÁS lapot. Ha vannak rajta rendezett párok, ami nem ehhez a céghez tartozik, azokat töröld ki. (Kijelölöd a cellákat, jobb egér klikk - TARTALOM TÖRLÉSE menüpont) A fejléc sorokat ne töröld ki. Ide fognak kerülni a rendezett partnernév párok.
    Ezután menj át a PARTNERTÖRZS lapra, és ott nyomd meg a PARTNERTÖRZS BEOLVASÁS gombot. Válaszd ki a megfelelő fájl-t, és rögtön beolvassa a partner adatokat.
    V39 partnertorzs
    Most a PARTNERNÉV PÁROSÍTÁS következik, nyomd meg a gombot. Ha a BEÁLLÍTÁSOK lapon a be van állítva a Partnerpárosítás max távolság értéke 1-re, akkor az algoritmus azonosnak tekint két partnernevet, ha maximum 1 karakter eltérés van köztük. Ez megkönnyíti az összepárosítást.
    Az algoritmus egyesével végigmegy a banki tételeken, és minden banki partnerhez megpróbálja megtalálni a RLB-s párját. Ha nincs teljes egyezés (vagy maximum a beállításnál megadott számú karakteres eltérés) akkor fel fog ajánlani 7 lehetőséget, hogy milyen RLB partnernév lehet a bankszámlatörténetben talált banki partnernév megfelelője. Fel is ajánlja azt, amelyik a legjobban hasonlít. Ha elfogadod, csak egy entert kell ütni. Ha változtatsz, akkor a megfelelő számot és az entert kell megnyomni. Hanem találod a 7 felajánlott között, akkor a 8-as gombbal előhívhatod a teljes keresés funkciót. Itt ha elkezdte beírni a partner nevét mutatja a lehetőségeket, de a legördülő listából is lehet választani.
    v39 partnernev parositas     V39 partnernev teljes kereses
    Ez elsőre kicsit hosszabb feladat, de a következő hónapban már csak az új partnereket kell kikeresni.
  4. A következő lépésben menjünk a BEÁLLÍTÁSOK lapra és olvassuk be a rendezetlen vevő és szállító tételeket a VEVŐ SZÁLLÍTÓ BEOLVASÁS gombbal.

Ezzel tulajdonképpen az első lépések végéhez is értünk.

BEÁLLÍTÁSOK

A beállítások lap lehetőségeit fogjuk végigvenni.

  1. Néhány beállításon nem érdemes változtatni.
    Partnernév végéről levágni nem kell semmit. Korábbi változatnál volt szükséges némelyik banknál, de másik kényelmi funkció kiváltotta a használatát
    Napló: B - RLB beállítás szerint
    Fmod: 1 - RLB beállítás szerint
    Negatív érték könyvelés: RLB-nél NEM használjuk.
  2. Amennyiben a partnertörzsben csak nagybetűs neveket használsz, kapcsold be a NAGYBETŰS PARTNERNEVEK funkciót.
  3. BIZONYLATSZÁM beállítás nagyon fontos. Lehet FIX, NAPI vagy TÖBBHAVI beállítást használni.
    FIX beállításnál csak be kell írni azt a bizonylatszámot amit használni szeretnél. Ne feljtsd el a következő beolvasáskor átállítani, mert kétszer ugynazzal a bizonylatszámmal nem lehet bankot feladni. Jobb oldalon mindig látható egy minta, hogy fog kinézni a bizonylatszám.
    V39 FIX bizonylatszm

    Többhavi bizonylatszámnél adjuk meg a bitonylatszám elejét (tipikusan az aktuális év) és a dátumokból mindig kiszedi a hónapot, és két számjeggyel mögé teszi a fix résznek.
    V39 TOBBHAVI bizonylatszam

    Napi bizonylatszám úgy működik, hogy meg kell adni a kezdő sorszámot, és minden olyan napon eggyel nő a sorszám, amikor van bármilyen tranzakció a számlán. Meg lehet adni, hogy a változó számrész milyen hosszű legyen, és nullákkal felüti a számot.
    V39 NAPI1 bizonylatszm

    V39 NAPI2 bizonylatszm

    V39 NAPI3 bizonylatszm
  4. MEGJEGYZÉS KIEGÉSZÍTÉS akkor érdemes használnod, ha pl a bér utalásoknál bele szoktad tenni a megjegyzésbe a hónapot.
  5. A BANKI FŐKÖNYV ELEJE mindig 384 legyen, akkor is, ha pl 3841-re könyvelsz. Programozástechnikai okokból szükséges.
  6. A PARTNERNÉV FELÜLÍRÁS funkció a V39 verzió kötelező eleme, enélkül nem tudod jól használni. Ne kapcsold ki.
  7. KARAKTERCSERE funkcióra akkor van szükséged, ha a magyar ékezetes karakterek nem jól jelennek meg. Ilyenkor a KARAKTERCSERE lapon (ha nem látod, akkor nyomd meg a KARAKTERCSERE LAP gombot jobb felül) a régi karaktereket újra cseréli a táblázatban megadott funkció szerint.
    Ez a funkció segíthet azon az eseten is, ha az RLB CashBook gomb vagy Kettős Konvertáló a beolvasáskor mező fejléc vagy adatszerkezet hibát hoz. Ezek a  pontosvessző és idézőjel karakterek miatt vannak, mely karakterek a partnernevekben és a közleményekben fordulhatnak elő. A KARAKTERCSERE lap első két sor fel van paraméterezve, hogy ezeket a karaktereket kiszedje, elég itt a BEÁLLÍTÁSOK lapon bekapcsolni.
    V39 karaktercsere

  8. CSOPORTOS KIEGYENLÍTÉS legyen BE+OKOS-ra állítva, mert ez szükséges a számlakezelő panel megfelelő működéséhez. Ha az algoritmus a közleményben vesszőt talál, azt feltételezi, több számlát egyenlítenek ki egyszerre, és ennek megfelelően keresgél a rendezetlen vevő-szállító tételek között.
  9. ERŐS SZABÁLYOKról a KONTÍR lap funkcióinak leírásánál lesz szó. Ritkán kell, de olyankor nagyon.
  10. FÜGGŐ TÉTELEKre azok a tételek kerülnek a bankszámlatörténetből, amit az algoritmus nem ismert fel. Be lehet állítani, hogy ezeket könyvelje pl 3899-re, vagy ne adja fel. Javasolt, hogy KÖNYVELJE beállítás.
  11. ADATJAVÍTÓ MÓD arra való, hogy a mentés előtt bele tudjál nézni a CSV fájl-ba, és szükség esetén manuálisan bele tudjál javítani. Használata erőteljesen javasolt. Ha ADATJAVÍTÓ MÓDBAN vagy, a JAVÍTOTT MENTÉSE gomb megnyomásával készül el a végleges CSV fájl a kézi javítások után.
    ADATJAVÍTÓ MÓDBAN mindig az EGYSOROS adatformátumot látod, mert az jobban áttekinthető, de menteni a beállítások szerint fogja.
  12.  Közlemény szó kiszedése a közlemény mezőből funkció jelenleg csak a CIB banknál kell. a megjegyzés mezőbe az RLB 40 karaktert enged betenni. a "Közlemény: " ennek elviszi a negyedét. Feleslegesen van ott.
  13. A bankszámlatörténeten a bank nem szerepel partnerént. A KONTÍRSZÁM ELEJE BANKI PARTNERNÉVVEL funkció abban segít, hogy ilyenkor is be lehessen állítani, hogy a bankköltség, kamat, stb tételeknél is legyen partnernév. Mindig az adott kontírozás elejét kell megadni 2, 3 vagy 4 számjeggyel. Ha pl 53-at adsz meg, akkor az 532, 533 stb mind ezt a partnernevet kapja. Fontos, hogy a RLB-s banki nevet pontosan írd be a mellette levő mezőkbe.
    Ezzel a funkcióval mást is meg lehet oldani, pl webáruházaknál ki tudod cserélni a neveket pl "lakossági vevő" partnernévre.
  14. A DUPLALÁB tételek funkció roppant praktikus pl készpénzfelvétel esetében a pénztári láb könyvelésére.Ha beparaméterezed, akkor a megadott átvezetési számláról minden tételt továbbkönyvel a paraméterek szerint. Be kell állítani a naplót is hozzá.
    V39 duplalab

  15. SKONTO tételek knönyvelése akkor hasznos, ha csoportos utalásnál kedvezményt érvényesít az ügyfél. ilyenkor a számlakezelő panel utolsó üres sorába a bizonylatszámokhoz beírod pontosan ugyanazt a szót, ami a beállítások lapon a skonto résznél szerepel, mellé pedig a skontó összegét ellentétel előjellel, és akkor azt a tételt másképp könyveli az algoritmus. a "SKONTO" szó helyett "KEDVEZMÉNY" vagy bármi másik szó is használható, lényeg, hogy pontosan kell beírni, hogy az adott tételre működjön a funkció.
    V39 skonto

  16. SZÖVEGCSERE A KIEGYBIZ MEZŐBEN funkcióval tömegesen kiszedheted azokat a kifejezéseket, melyet az utaláskor teljesen feleslegesen beírtak a közleménybe. Ne felejsd el a szóközöket sem a szavak mögött vagy előtt.
    V39 kiegybiz csere

  17. NEM VEVŐ VAGY SZÁLLÍTÓ PARTNEREK arra valók, hogy megtanítsuk az algoritmusnak felismerni a bankot és a NAV-ot a partnerek között. Ez azért fontos, mert a KONTÍR MÁGUS funkció a banki tételek és NAV utalások esetében nem kell, hogy elkezdjen párosítást keresni az adott tételekhez.
    V39 NemSzallitoVevoPartner

  18. VEVŐ/SZÁLLÍTÓ KIEGY. MEGJEGYZÉS SZÖVEGE mezőkben lehet megadni, hogy a KONTÍR MÁGUS funkció milyen szövegrészt írjon az automatikusan felismert vevő-szállító tételek megjegyzés mezőjébe.
    V39 VSZ kiegyszoveg

  19. KÖZLEMÉNY MÁTRIX használata jelenleg CIB és RAIFFEISEN bankoknál szükséges. Ez segít az algoritmusnak felismerni hogy a közleményeket mely adatoszlopokban vagy sorokban keresse. Jellemzően nem kell változtatni rajta, csak ha valamelyik ban változtat a tranzakciótípusok elnevezését.
    V39 kozlemenymatrix

KONTÍR SZABÁLYOK

A következő feladat a KONTÍR SZABÁLYOK elkészítése. A kontír szabályok határozzák meg, hogy egy-egy tranzakciót hogyan fog könyvelni az algoritmus.

Meg kell adni, hogy a bankszámlatörténet adatok közül HOL KERESSEN, melyik adatoszlopban keressen. Ezt legördülő listából lehet kiválasztani. A lehetőségek elnevezése eléggé beszédes, ámde bankonként némiképp eltérő.
Mell azt kell megadni, hogy milyen szövegdarabot keressen a az adott adatoszlopban. Nem kell teljes egyezésnek lenni, elég ha szerepel az adott oszlopban a szövegdarab. Egy szabályhoz 4 különböző szövegrészt is be lehet állítani.
Ezek után meg kell adni a kontírozás T-K főkönyvi számait, valamint hogy mi kerüljön a MEGJEGYZÉS mezőbe. A megjegyzést ki is lehet egészíteni a dátummal vagy a közleménnyel.
A KIEGYBIZ átrakása csak  vevő és szállító tételek esetén szükséges, ilyenkor a KIEGYBIZ mezőbe átkerül a "megtisztított" banki közlemény.

Példa:
HOL KERESSEN: Tranzakció típus,    MIT KERESSEN: díj,    MIT KERESSEN2: költség
T: 532,   K: 3841,   Megjegyzés: Bankköltség
Az így beparaméterezett szabály minden olyan banki tranzakciót bankköltségként könyvel, aminél a tranzakció típus nevében szerepel a "díj" vagy a "költség" szó. Az algoritmus itt nem tesz különbséget kis és nagybetűk között.

Kontír szabályokat kell létrehozni pl munkabér, letiltás, készpénz befizetés és felvétel, bankköltségek, kamat, átvezetés, NAV utalások, adók jellegű tranzakciókra.

Nem kell kontír szabályokat létrehozni a vevő ás szállító kiegyenlítés jellegű utalásokra, ezeket a KONTÍR MÁGUS funkció automatikusan felismeri. Ugyanakkor nem tilos létrehozni kontír szabályt, pl ha a közleményt tisztítani kell egy adott partnernél, vagy pl pontosvesszővel választja el a bizonylatszámokat egymástól.

Az KONTÍR lapon az L-R oszlop feladata, hogy az adott kontír esetében szerint tisztítani lehessen a közleményeket. Erre pl akkor van szükség, ha valamelyik vevő vagy szállító rendszeresen több információt ad meg a közleménybe, nekünk viszont csak a bizonylatszám szükséges a könyveléshez.

A KONTÍR lap legalsó két sorában a FÜGGŐ TÉTELEK kontír szabályait lehet beállítani. Fontos, hogy a megjegyzés kiegészítés KÖZLEMÉNY-re és a KIEGYBIZ átrakása IGEN-re legyen állítva. A FÜGGŐ TÉTELEK elnevezésén lehetőleg nem változtass.
V39 kontirszabaly fuggotetel

BANKKIVONAT FELDOLGOZÁSA

A következő lépésnél a BEÁLLÍTÁSOK lapon meg kell nyomni a BANKKIVONAT FELDOLGOZÁSA gombot. Ekkor az algoritmus egyesével végigmegy a bankszámlatörténet tétlein, és megnézi, hogy mely kontír szabályok igazak az adott tranzakcióra.

  • Ha pontosan egy kontír szabály igaz, akkor lekontírozza a szabály alapján.
  • Ha több kontír szabály is igaz a tételre, akkor egy felugró ablakban mutatja az adatokat és megkérdezi, hogy melyik kontír szabály alapján könyvelje a tételt.
  • Ha egyik kontír szabály sem igaz adott tranzakcióra akkor a FÜGGŐ TÉTELEK szerint fogja kontírozni.
    V39 TOBB kontir szabaly egyezik

Az ERŐS SZABÁLYOK alkalmazásával csökkenteni lehet a felugró kérdések számát. Be lehet állítani, hogy a 81 és nagyobb sorszámú kontír szabályok legyenek erősebbek mint a 80 vagy kisebb sorszámúak. Ilyenkor ha csak 1 erős szabály igaz egy tételre, akkor nem ugrik fel a választóablak, akkor sem, ha egy vagy több gyenge kontír szabály igaz a tranzakcióra.

SZÁMLAKEZELŐ PANEL

Miután a kontír szabályok végigfutottak a tranzakciókon a KONTÍR MÁGUS funkció bekapcsol, és megnézi, hogy van-e olyan tétel, amit fel tud ismerni vevő vagy szállító tételként. Ha talál ilyet, megpróbálja kikeresni hozzá a megfelelő tételt rendezetlen tételek között.

Ha talál teljes egyezést, akkor automatikusan kontírozza és kikeresi a bizonylatszámot az összepontozáshoz. A teljes egyezéshez kell a PARTNERNÉV és az ÖSSZEG egyezése valamit tisztított KÖZLEMÉNY legyen azonos a BIZONYLATSZÁMmal a pénzügyi nyilvántartásból.

Amennyiben csak a név és az összeg egyezik, felugrik a számlakezelő panel és annak használatával lehet véglegesíteni a tranzakció könyvelését.

Ha a utalás közleményében vessző van, akkor az algoritmus csoportos utalásként kezeli a tranzakciót és szintén felugrik a számlakezelő panel.

A számlakezelő panelen módosíthatjuk a bizonylatszámokat és az összegeket. A bizonylatszámokhoz elő vagy utótagokat tehetünk hozzá, javíthatjuk ezeket egyesével, vagy akár az eredeti közlemény fehér mezőjében is. A vezérelv az, hogy a bizonylatszámokat kell rendbe tenni, és mellé be lehet tölteni az összegeket a FRISSÍT gombbal. Ha van olyan bizonylatszám, amit felismer a pénzügyi nyilvántartásból.

Legördülő listából egyesével tölthetünk be bizonylatszám - összeg rendezett párokat a számlakezelő panel következő üres sorába.

Itt lehet használni a SKONTO funkciót is, az első üres sorba kell beírni a számlaszámokhoz a "hívószót".

Bármilyen módosítást végzünk az összegekben, akár manuálisan, akár a FRISSÍT gomb megnyomására kerül be valamilyen összeg, az algoritmus számolja a az maradványértéket. Ha végeztünk az adatok módosításával, akkor a KÉSZ gombot kell megnyomni. Ha a KÉSZ gomb megnyomásakor a maradványérték nem nulla, akkor az algoritmus rákérdez, hogy arakjuk-e folytatni így. Erősen javasolt, hogy csak 0 maradványértékkel menjünk tovább. Ha nem nulla a maradványérték, írjunk be az összeget az utolsó szabad sorba, a bizonylatszámot hagyjuk üresen, és az algoritmus így függő tétlre könyveli a maradékot.

A számlakezelő panel max 10 db számla csoportos kiegyenlítéséhez használható. Ennél több számlát tartalmazó csoportos utalás  betöltéséhez a LISTA gomb használható. A gomb megnyomása után XLS, XLSX vagy CSV adatokból lehet beolvasni a tételeket. Meghatározhatjuk hány fejléc sor van, kihagyhatjuk az összesítő sort, ha van ilyen, és meg kell adnunk azt is melyik oszlopban vannak a bizonylatszámok illetve az összegek. Ha nem jó sor vagy oszlop lett kiválasztva, akkor a beolvasás előtt a felugró ablakon a MÉGSE gombot megnyomva újra be lehet adni a paramétereket.

Futárlista betöltéséhez is hasznáható. Be kell írni az első adatsorba a futárcég költségszámlájának sorszámát, majd frissíttel behozza az összeget. A legördölő listából is be lehet emelni. Ha több költségszámlája is van ahhoz a listához, amit be fogunk tölteni, akkor több számlát is be lehet írni. Ezután kell megnyomni a LISTA gombot, és beolvasni az adatokat. Futárlista beolvasásánál a bizonylatszámok alapján kikeresi a vevőket a pénzügyi nyilvántartásból és kiegyenlíti a számlákat. Ha eltér a vevő és az utaló személye, akkor a számlán szereplő vevő kerül az RLB PARTNERNÉV oszlopába, és az RLB  TÉTEL MEGJEGYZÉS mezőbe kerül az utaló neve.

A bal oldal csúszkával a háttérben lévő pénzügyi nyilvántartás tételeit mozgathatjuk fel és le. A panel tetején lévő szürke mező mutatja hogy hány százalékos feldolgozottságnál tartunk.
V39 SZAMLEKEZELOPANEL

ADATJAVÍTÁS

Ha lefutott az algoritmus, akkor az EXPORT lapra elkészül a feladási állomány EGYSOROS formátuma, és az utolsó oszlopában a SZUPERADATJAVITÁS megmutatja nekünk, ha olyan adat szerepel a KIEGYBIZ mezőben, amit az RLB nem olvasna be.

Ezen kívül manuálisan javíthatunk bármit, a fejléc sor kivételével. Át lehet írni kontírozást is, ha pl az egyik függő tételt már tudjuk hová akarjuk könyvelni.

JAVITOTT MENTÉSE

Ha az adatjavítással megvagyunk, akkor a JAVÍTOTT MENTÉSE gombbal elkészül a mentési állomány. Ezt lehet beemelni RLB-be Kettős Konvertálóval vagy CashBook gombbal. Ezzel a konvertálási folyamat végére is értünk.

Ha nem használod az adatjavító módot, akkor az algoritmus lefutása után egyből elkészül a mentési fájl, nincs lehetőség belenézni.

 

PROGRAMOZHATÓ LAP

Ez a funkció mélyebb excel tudást igényel. Arra való, hogy egyszerre több adatmezőtől függő paraméterezéseket lehessen használni. A PROGRAMOZHATÓ LAP feliratú gombmegnyomására előjön a PROGRAMOZHATÓ lap. Az itt összerakott képletet bemásolhatjuk az algoritmusba úgy, hogy KONTÍR lapon a legördülő listában az így keletkező értékekre lehessen kontír szabályokat létrehozni. Ezzel a funkcióval pl az MKB bank banköltségei is kezelhetőek.

KIGYŰJTÉS LAP

Ez a funkció kissé háttérbe szorult a KONTÍR MÁGUS funkció megjelenésével. Ha manuálisan csinálunk kontír szabályt a vevőkre és szállítókra, akkor kigyűjthetjük a partnerneveket és négyesével oszlopokba rendezhetjük. Így könnyebb bemásolni ezeket a partnerneveket a KONTÍR lap szabályai közé.

FÜGGŐ TÉTELEK

 Az a funkció a kontír szabályokkal nem lefedett tranzakciókat listázza. Azonban a lista csalóka, mert azokat a vevő és szállító jellegű tételeket is hozza a listában, amit a KONTÍR MÁGUS funkció a az algoritmus futásának későbbi részében felismerne.